Владислава Цолова и членове на екипа й

Владислава Цолова e създател на АВА Центровете по поведенческа и комплексна терапия „Аутизъм днес“ в България. Каузата е много лична и важна за нея. Всичко започва когато на четири годишна възраст, нейният син е диагностициран с аутизъм. Г-жа Цолова споделя за трудностите, създаването на АВА Центовете и каузата в следващите редове, а също и как да разберем дали детето ни е аутист.

– Много благодаря, че ще споделите професионалния си опит във връзка със създаването на АВА Центровете по поведенческа и комплексна терапия „Аутизъм днес“ и консолидирането на професионално общество в България за работа с деца с аутизъм. Какво всъщност представлява Applied Behavior Analysis (ABA)?

АВА (Приложен поведенчески анализ) е световно призната програма и служи като лечение при диагноза „аутистично разтройство“. През 70-те години, д-р Скинър доказва проучването си посредством две групи – емпирична и контролна. Резултатите, които са показали децата, по безспорен начин са доказали, че приложният поведенчески анализ води до подобряване в развитието – комуникацията, разбирането и общуването при всички деца с аутистично разстройство, в зависимост от потенциала и капацитета им, да достигат до максималния капацитет на възможностите им. АВА работи основно чрез стимули, които подкрепят желаното поведение. Този подход подобрява поведението на детето с аутизъм като целтта е то да стане социално приемливо. Допълнително към това цели да бъде по-комуникативно, по-адаптивно и готово за социализация в масово учебно заведение (детска градина или училище). Което пък е гаранция за щастлив и достоен живот.

– Кога могат да бъдат диагностицирани заболяванията от аутистичния спектър? Много родители си задават въпроса „как да разбера дали детето ми е аутист“.

Преди навършването на три годишна възраст, в България не се поставя категорично диагнозата „аутизъм“, независимо дали детето има някои маркери и до колко са проявени те, а именно липса на очен конакт, въртене на гумите на кола, вместо карането ѝ. Всяка година Сдружение „Аутизъм Днес“ организира конференции за обмен на информация, свързана с аутизма. Съвсем скоро на една от тях, професор от Бостън сподели, че специален ЕКГ уред би могъл да открие риска от аутизъм още на осем месечна възраст. Ако той е над 50% препоръката е веднага да се започне интервенция на бебето с АВА поведенческа терапия, като до 3-4-годишна възраст посредством интервенцията аутистичните маркери и черти ще намалеят до толкова, че разстройството да бъде овладяно в рамките на нормата.

– Кои са признаците на аутизма?

– За да говорим за аутистичен спектър, има редица маркери, които можем да приемм за ключови как да разберем дали детето ни е ауатист, но наличието на няколко, не означава, че всички трябва да са налице. Примери за тях са: детето не отговаря на името си, ходи на пръсти, върти се в кръг, пърха (маха) с ръце, има повтарящи се, стереотипни движения, издава странни звуци, като дудукане, родителят усеща, че няма комуникация с детето си, има особени обсесии (например, непрекъснато подрежда по цветове играчки или по големина), гледа в захлас, а може и с часове, въртящи се предмети, обсебено е от реклами. Освен това честите кризи на детето – тръшкания без видима причина, избор на определени маршрути или в противен случай детето изпада в тежък пристъп, също са симптоми на детски аутизъм.

Друга интересна черта е избирателността към храната. Често срещано е при детето с аутизъм да яде само бяла или само червена храна, да желае само пасирана храна.

– Защо е важно родителите на деца с аутизъм да потърсят помощ от специалист навреме?

– Практиката показва, че когато родителят, особено майката, има съмнения, че нещо не е наред в развитието на детето, обикновено е така. Колкото по-рано родителите се консултират със специалист, токова по-рано ще започнат ранна интервенция и терапия на детето, в най-добрия случай това е поведенческа АВА терапия, и толкова по-голям е шансът детето да напредне в развитието си и да навакса пропуски. Вярването, че аутизмът се израства, е погрешно.

– Какво включват и как протичат заниманията в центровете по поведенческа и комплексна терапия?

На база на индивидуалната оценка, която обхваща пет срещи и оценява нивото на детското развитие – уменията и дефицитите по американската оценъчна система VB Mapp – се изготвя индивидуална програма на детето на база заложени най-близки и по-далечни цели за изпълнение. Психолози, логопеди, ерготерапевти и педагози рабоят в центровете по поведенческа и комплексна терапия. Те изготвят индивидуална програма за нуждите на всяко дете под ръководството на супервайзъри, които регулярно наблюдават работата им в центъра.Супервайзърът д-р Даян Фрейзър, BCBA и сертифициран член на Американския сертифициращ борд на поведенческите аналитици има месечни регулярни срещи с нашите специалисти, на които при покриване на първоначално зададените цели, се планират следващи по-амбициозни и дългосрочни. По този начин с малки стъпки се проследява напредъка и развитието на детето. В нашите центрове предлагаме и ерготерапия. Тя е сравнително нова наука за България, която подобрява поведението на детето и подпомага поведенческата терапия. В комбинация, двете терапии могат да постигант впечатляващи резултати.

– Кое е най-голямото предизвикателство при работата с деца от аутистичния спектър?

– Всяка стъпка, макар и малка за нашите специалисти и родители е голям успех и победа. Висококвалифицирантата професионална работа на нашите специалисти обуславя и техните успехи, които понякога се крият в малките, но съществени способности като например пиене на вода от чаша, сваляне на пелените и появата на първите думи като „Мама“.

– Какво е необходимо на семействата с деца с аутизъм?

– Аутизмът променя живота на цялото семейство. Обичайните празници като рожденните дни например, се превръщат в истинско предизвикателство за родителите. Често родителите изпитват срам, психичека и емоционална трудност да се справят с новия си начин на живот. Включително и на детската площадка, където децата от аутистичния спектър не са приемани, поради което в много случаи родителите избират да ги посещават, когато са празни, например вечер. Поради горепосочените причини, семействата с деца с аутизъм имат нужа от две неща – приемане и подкрепа. Понякога самите те имат нуждат от терапия, за да промянят очакванията и мисленето си за детето.

– Ще ни разкажете ли какво Ви е необходимо, за да разширите дейността си? Наскоро сте отворили и втори терапевтичен център в гр. София. Поздравления!

– Първият АВА Център „Аутизъм Днес“ бе открит в град София през 2015 г., а през 2018 г. и в град Плевен. На 02-ри Април 2022 г. предстои и откриването на център в град Бургас, а надяваме се скоро и в град Враца. Сградите, които общините ни предоставят са в много лошо състояние и единствно чрез дарения намираме начин да ги ремонтираме и оборудваме, така че да имат облик от световно ниво. Но най-ценното и важно в тях са професионалистите в чието обучение инвестира сдружението, а световните специалисти, които наблюдават работата им от близо споделят, че нашите центрове по нищо не се различават от тези в Далас, Бостън, Чикаго.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top