На 4 ноември открихме ФОРУМ „ОБРАЗОВАНИЕТО В БЪЛГАРИЯ- ПЕТ ГОДИНИ, СЛЕД ПРИЕМАНЕ НА ЗАКОНА ЗА УЧИЛИЩНО И ПРЕДУЧИЛИЩНО ОБРЗОВАНИЕ“ в ГРАНД ХОТЕЛ МИЛЕНИУМ, ЗАЛА „ДА ВИНЧИ 1+2”.

Форумът се провежда в хибридна среда, като онлайн се включиха над 100 директори на училища и детски градини, учители, психолози, педагогически съветници и началници на РУО- та от цялата страна.

Организитор е Сдружение „Аутизъм Днес“ с подкрепата и партньорството на Гранд Хотел Милениум, ДАЗД Държавна Агенция за закрила на децата , ББЛФ Български Форум на бизнес лидерите в България и Глобул Меншън.

Водеща е Елена Петрова, българска актриса, подкрепяща каузите за децата на Уницеф, Аутизъм Днес и др., а официалното откриване и приветствия бяха направени от Н. Пр. Йес Брогорд Нилсен – Посланик на Кралство Дания в Р. България , г-жа Мария Гайдарова- Зам. Министър на образованието и науката, г-жа Ваня Кастрева- Началник на РУО- София град, Д-р Елеонора Лилова- Председател на ДАЗД и г- жа Мария Минчева- Директор на дирекция „Образование“ в СО.

Водещи лектори бяха Проф. Галин Цоков – Ръководител на катедра „Педагогика и управление на образованието“ в ПУ „Паисий Хиляндарски“ и Д-р Калоян Дамянов – Директор на Регионален Център за подкрепа на приобщаващото образование- София град.Директори на столични училища – Елена Кърпачева- Директор на 22 СЕУ „Георги Раковски“, Цветомира Георгиева – Директор на 37 СУ „Райна Княгиня“ и Данко Калапиш- Директор на едно от водещите столични училища в София 107 „Хан Крум“, който беше и рожденик , разказаха за проблемите и казусите, с които се сблъскват от личен опит случващото се в училищата, на които са директори и наблюденията си в ежедневнието и в образователната система.

Във форума и в дискусията взеха активно участие директори на училища и детски градини от цялата страна, университетски преподаватели също споделиха личен опит относно случващото се в системата на образование в България, а проведената дискусия доведе и до предложения за градивни промени и в контекста на случващото се в световен мащаб и пандемичната обстановка.

Във втората част на форума се обсъди Дуалното образование в България и кариерно развитие на учениците в България. Лектори бяха публични фигури от бизнеса и обществения живот: Левон Хампарцумян , Ираван Хира, и Николай Василев. Презентациите им и вижданията за начините и подходите на обучение на съвременните деца и ученици предизвикаха brain storming и нови градивни идеи за законодателни и програмни промени в българското образование.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top