През 2014 година Владислава Цолова напуска известна банка и създава Сдружение „Аутизъм днес“ в помощ на деца с аутизъм. Разкрива първия център за деца с това заболяване в София и след това втория в родния си град Плевен. В процес на подготовка са още три центъра – в Бургас, Враца и втори в София. Личната съдба на Владислава Цолова се превръща в мисия – да предоставя най-доброто от световната наука за развитието и обучението на децата с аутизъм.

„Пренесохме терапията, която има стойност на лечение в България – поведенческа терапия. Това беше моя мечта в резултат на това, че стана моя мисия и кауза, личният ми мотив, който прерасна в кауза. Работата ми ме намери, започнахме да правим и детски градини с цел интеграция на тези деца. Предстои разширяване на центровете в няколко града в България. Моят син Марти в момента е на 20 години, но през 2004, когато го диагностицираха с аутистично разстройство, беше на 4″, каза за БНР Владислава Цолова. 

По думите ѝ работата с децата аутисти изисква специални грижи, отношение, висококвалифицирана професионална помощ.

„Също така ние обучаваме и родителите как да работят с децата си, за да продължи детето да генерализира наученото в центъра. Започваме и програма заедно с УНИЦЕФ за обучение на детегледачи за деца с аутизъм, в което включваме семейства от центровете ни в София и в Плевен, включително и от Бургас. Преди да е открит центърът ще включим родители в тази програма“, допълни Цолова в предаването „Рано в неделя“.

Няма научно доказана причина, която отключва аутистичното разстройство, защото винаги има период на нормално развитие на детето.

Колкото по-рано започне поведенческа терапия, толкова повече са шансовете за детето. Тя помага за всички деца да се постигне капацитета на развитието им, на възможности, при някои много бързо, при други по-бавно и по-малко, но при всички помага и това е най-мощният инструмент. Има стойност на лечение„.

Вижте и чуйте цялото интервю с Владислава Цолова:

https://bnr.bg/horizont/post/101468315/sdrujenie-autizam-dnes-i-unicef-zapochvat-programa-za-detegledachi-za-deca-s-autizam?fbclid=IwAR2-Kt9nKUVAud-MyT4ntJobWvDYBfNaQyD-XeiT0cg6hclN8ybh2XkJfDg

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top