В тази статия:
Аутизъм
Игри за деца с аутизъм
Материали за игри за аутисти

Аутизъм
Аутизмът представлява разстройство на развитието, което се характеризира главно с нарушения в социалните взаимоотношения, говорни и речеви нарушения и повтарящи се (стереотипни) действия. Чрез подходящи терапии, като ерготерапия, поведенческа терапия и логопед е възможно подобряване на общуването, възможностите за учене и качеството на живот. Конвенционалното лечение е насочено към третиране на поведенческите симптоми като хиперактивност, агресия, раздразнителност и повтарящо се поведение. При децата, за разлика от възрастните, основна продуктивна дейност е играта. Важна част от детското развитие е децата да използват играчките по предназначение. Децата с аутизъм играят по различно от другите деца и рядко използват играчките по предназначение. Игрите за деца с аутизъм трябва да са индивидуални и да могат да привлекат вниманието на детето. Затова учим всичко важно през играта-училищни дейности като рязане с ножица, рисуване, писане, както и дейности от ежедневния живост-като простиране, гладене, готвене. Представяме дейностите по възможно най-забавния начин за детето. Така то учи и успява с усмивка и желание.

Игри за деца с аутизъм
Децата с аутизъм най-често имат сензорно интегративна дисфункция (СИД), или по-просто казано нарушение в процеса на обработване на информацията от околната среда. Поради тази причина едни от най-добрите игри за деца с аутизъм са игрите със сензорни стимули. Това са игри, които са полезни на детето, защото му дават нови усещания. Тези усещания могат да са зрителни, слухови, обонятелни, тактилни и двигателни. Провеждането на сензорни игри с дете аутист може да даде нови уникални възможности за установяване на контакт с него.
Видове сензорни игри:
 Игри с вода – например сипваме вода в леген, слагаме сапун и правим балони със сламка; или сипваме вода в дълбока кутия и си правим езеро като слагаме на дъното камъчета, тревички и листа, формички на жабки или рибки и други.
 Боб, ориз, леща – можем да смесим стимулите и да вадим само бобовите зърна(като по този начин упражняваме пинсетен захват); можем да загребваме с чаша и да пресипваме в друга купа; можем да загребваме с лъжица и да пълним шише и др.
 Пластилин – изработване на червейчета и топчета; изработване и моделиране на различни фигурки
 Бои – рисуване с пръсти, правене на отпечатъци на ръка или на пръстче, смесване на цветове.
 Пяна за бръснене – например да правим сняг като пляскаме и пяната хвърчи като снежинки; да мажем по различни повърхности и др.
 Звуци – слушайте различни записи като например буря, птички в гората, вълните на морето и др.
Освен сензорните занимания, подходящи са когнитивни игри, които можем да направим интересни за детето, като използваме неговите фиксации и обсесии. Например доста често проявяват огромен интерес към букви и цифри. Можем да използваме тази фиксация да разширим познанията и интересите на детето.
 Можем да използваме буквите, като ги асоциираме с думи, животни, плодове, зеленчуци и имената на близките на детето – „Коя е буквата на мама?“, „А – като ананас“ и други.
 Можем да използваме пъзели за вгнездяване с букви и цифри. По този начин детето ще има стимул да развие уменията си за вгнездяване и да подобри фината моторика.
Други важни игри за деца с аутизъм са активните занимания и физическите упражнения. При аутизма често се наблюдават слабо развити двигателни умения. Каквато и спортна дейност да изберете е важно да се наслаждавате и да се забавлявате заедно с детето. Това е от огромно значение за него – да получава внимание и подкрепа и в същото време да се забавлява и да развива своите умения и възможности. Въпреки, че способностите на децата с аутизъм не са същите като на другите деца, има много адаптивни спортове и дейности. Ние от „Аутизъм Днес“ няколко пъти сме наблягали на промотирането на двигателните занимания и спорта, като сме организирали различни спортни занимания за нашите специални деца (тенис, катерене и др.) и това е доказвало, че децата с аутизъм са не по-малко способни от другите деца да спортуват, да се забавляват и да преодоляват страховете си. Двигателната активност и упражненията подобряват координацията и двигателните умения, моторното планиране, мускулатурата, силата, издръжливостта, търпението, стимулира се имунната система и др.
„Аутизъм Днес“ съветва всички родители да не се отказват и да открият подходящ спорт за своето дете, защото надеждата, постиженията и напредъка са незаменими!

Материали за игри за аутисти

 Монтесори играчки
 Топки (гимнастически, футболни, баскетболни, малки гумени, цветни и др.)
 Тунели
 Борд, скейтборд, велосипед, тротинетка и др.
 Люлки
 Сензорни килимчета
 Апликиране, рязане с ножица, рисуване
 Кутии с пясък, боб, ориз и други
 PECS – картини (система за общуване)
Играчките по метода Монтесори са едни от най-използваните и търсените за игри за деца с аутизъм. Целта на Монтесори метода е образование, което се основава на самостоятелно насочена дейност и практическо обучение. Играчките които се използват са подбрани така, че да спомагат развитието на речта и познанието по науки и социални дейности. Изработени са от дърво и естествени материали, което не е случайно и са съставени от различни шарени геометрични фигури. Естествените материали и дървото прави усещането натурално и приятно за детето. Едни от най-подходящите за игри за деца с аутизъм са дидактичните пъзели и дъската на Сеген. Умението на децата да ги нареждат е в основата на невропсихологическото изследване. Друго важно е играчките да носят информация и да обясняват понятията за различието като количества, размери и наименования.

Автор: Елеонора Николова – Ерготерапевт в Сдружение „Аутизъм Днес“

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top